Revista Flacăra de acum 40 de ani

"Braşov '71 a adus Cătălinei Marinescu o menţiune" era explicaţia fotografiei de pe coperta numărului din 10 aprilie a revistei Flacăra. Pe una din boxe se vede emblema firmei Philips. 10 ani mai târziu chiar şi cuvântul "boxă" era eliminat de cenzură din orice text tipărit

La începutul anilor ’70, destinderea relaţiilor României comuniste cu Vestul capitalist se reflecta şi în paginile presei autohtone. Dovadă un număr al revistei Flacăra din aprilie 1971. Hârtie offset, un cover de-a dreptul occidental şi un conţinut încă necontaminat de cultul personalităţii lui Ceauşescu şi de limba de lemn a anilor ’80. Cenzura permitea chiar apariţia unor mărci străine chiar pe coperta unei publicaţii socialiste, lucru de neimaginat câteva luni mai târziu. Tezele din iulie 1971 aveau să instaureze maoismul românesc şi odată cu el, să vâneze orice influenţă capitalistă.

„Comunismul cu faţă umană” din anii când preşedintele Nixon sau alţi lideri occidentali frecventau încă Bucureştiul se regăsea şi în paginile presei româneşti. Abia în pagina 3, în colţul de sus, o foto-ştire despre una din vizitele „to’arăşului” la Moscova. În spatele său, îl recunoaştem pe Sergiu Celac, fostul translator al preşedintelui Ceauşescu, devenit apoi, în 1990, ambasador al României în Marea Britanie.

Cronica de teatru şi Ion Besoiu, pe vremea când era cunoscut doar ca actor...

Cronica de film nu începea musai cu filmele româneşti, chiar dacă era vorba de Florin Piersic şi de "Haiducii lui Şaptecai"

Dicţionarul actorilor nu-i excludea pe cei străini

Bancuri cu miliţieni şi poveşti de pe Mapamond

Articole despre Beatles-i (semnate de Octavian Ursulescu), poze cu The Who sau Johnny Hallyday într-o publicaţie românească aveau să devină amintiri periculoase în următorii ani

"Oracolul din Dămăroaia", Silviu Brucan, analiza problemele aderării Angliei la Piaţa comună europeană

O fotografie cu Aimee Iacobescu, o jună superbă în acea vreme şi pronosticurile la "Pronosport" ale legendarului fotbalist Titus Ozon, în subsolul paginii. Preţul revistei: 3 lei. Scump, doamnă, scump!

Tom Jones în revista Flacăra! O afirmaţie pentru care câştigai garantat o plimbare cu duba "organelor", prin anii '80

~ de Nicolae Leahu pe aprilie 26, 2011.

13 răspunsuri to “Revista Flacăra de acum 40 de ani”

  1. Caut articole in legatura cu „cazul Covalitin” discutat prelung in Revista Flacara ai anilor 70

  2. caut top flacara din ianuarie-februarie 1974

  3. Rugăminte mare !
    În iunie 1986 mi s-a publicat prima poezie în Revista “Flacăra” la rubrica “Atelier literar” condusă atunci de Geo Dumitrescu. Poezia se numeşte “Ploaie dulceagă” şi este semnată cu numele de Ioana Pop. Vă rog din suflet, dacă aveţi revista din acea perioadă să-mi trimiteţi acel articol pe email: ioana.haitchi@gmail.com
    Mulţumesc mult !

  4. Buna ziua!
    Si eu am aceeasi rugaminte..in 1989,in luna august cred,tot in atelier literar mi s a publicat o poezie;”singuratatea”semnata cu numele Miron Landita Tatiana,tare mult mi as dori sa intru in posesia acelei pagini.
    Multumesc mult!
    Daca gasiti ceva,imi puteti trimite pe adresa de mail:arianacosto @yahoo.com

  5. Buna ziua,
    Sunt interesat sa gasesc in aceasta arhiva articolele din anii 80 referitoare la realizarile in producerea si utilizarea biogazului in judetul Braila,avand in vedere ca si numele meu apare acolo,impreuna cu ing.Buleci Petre si altii.

  6. Bună ziua,
    Caut o poză cu articolul din 10 iulie 1980 apărut în revista Flacăra: ”Sub semnul urgenței Voronețul”. În doresc pentru arhiva personală. Mulțumesc.
    T.Vișan

  7. Caut articolul lui A Paunescu despre valea Sighistelului Cine ma ajuta?
    Rog contactati Editura Brevis Oradea

  8. Buna ziua! Caut informații despre participarea lui Adrian Păunescu la ”Târgul de fete de pe Muntele Găina” din anii ’70 mai exact 1974, 1975. Ma poate ajuta cineva cu articole pe acest subiect din revista Flacăra ? Astept raspuns pe adresa de mail: marinel.chiritescu@gmail.com

Lasă un comentariu