Pandele, salvatorul dumneavoastră

Despre oameni şi locuri de acum 10 ani, într-o pastilă din Evenimentul zilei din 2004

Despre oameni şi locuri de acum 10 ani, într-o pastilă din Evenimentul zilei din 2004

Am redescoperit din întâmplare acest text, publicat în Evenimentul zilei din 2004. Uitasem complet de el. Uitasem și cum arăta România pesedistă a acelor ani. Începuse campania electorală pentru localele din 2004, iar din banerele colorate, care fâlfâiau peste sărăcie și praf, zâmbeau glorios potenții. Cei de atunci și cei de acum…

Ies cu maşina într-o după-amiază de mai din Bucureşti, spre Urziceni. Între Bucureşti şi Voluntari, vamă de fum şi manele la complexul Europa. De pe podul ciupit de gropi peste calea ferată, în dreapta, cât vezi, grămădeală de gherete coclite, înţepate din loc în loc de pagodele palatelor de rromi. Un panou mare cât trei case face reclamă PSD, filiala oraş Voluntari. Dacă Voluntari este oraş, complexul Europa ar putea să devină comună. Comuna Europa.  De-a dreapta şi de-a stânga şoselei cu margini roase de bălţi, uliţele schimonosite de şleauri mocirloase se întind disperate către asfaltul boieresc. Grămezi de depozite, cherestea şi case încălecate. Câţiva piloni cu mustăţi de oţel şi un planşeu turnat desupra sunt de închiriat în ceea ce ar putea fi centrul oraşului. Dar nu se vede niciun centru, doar o şosea ca o sârmă de care se agaţă vagoanele de case. PSD, filiala oraş Voluntari, ortadoglu, materiale de construcţii, praf, PRM, PNG, piese de schimb, magazin universal, supermarket, votaţi-l pe Pandele, minimarket, praf, noroi, sârme, gunoaie, gherete scorojite, căruţe, aici locuieşte ghicitoarea Floarea, praf, benzinării colorate ţipător, praf. În iureşul maşinilor, pe mijlocul drumului, cuminţi, doi adidaşi scâlciaţi aşteaptă cu limbile scoase picioarele stăpânului. Afişe care fâlfâie deasupra îndeamnă să „Continuăm împreună cu Pandele, salvatorul dumneavoastră”, candidat PSD. Cine o fi Pandele ăsta? Vreun Mesia de bărăgan? La ieşirea din oraş, şoseaua s-a blocat. Un cal cenuşiu şi răpciugos, înhămat la o căruţă plină cu schelete de fier vechi, spumegă încăpăţânat, proptit pe picioarele de dinapoi, scuturând nervos din dârlogi. Vrea măcar acum, la sfârşitul vieţii să se simtă în centrul atenţiei. O ţigancă dă din mâini neputincioasă, încercând să înduplece calul răzvrătit. Claxonându-şi dreptul la asfalt, maşinile ocolesc şoseaua din margine.

Dincolo de Afumaţi, verdeaţa câmpiei biruie ântr-un târziu noroaiele. Asfaltul respiră parcă altfel. În pădure la Sineşti stă scobit printre copaci un popas de şoferi chinuţi de fumul hodoroagelor. La câţiva metri de mesenii cu şepci îmbibate în ulei de motor, într-un ţarc încropit din sârmă ruginită, două lebede imaculate sunt arestate lângă câteva raţe şi găini scofâlcite. După mulţimea grătarelor din jur, lebedele par condamnate să sfârşească în amestec de mici şi bere. Din nou şosea curată, în câmp cu maci şi floarea miresei. ABS, xenon, GTS, airbag, B 07 XXX, Octavia, Turan, Chayenne, foşnesc pe alături dispreţuitoare. Zburătăcesc Daciile speriate dintr-o margine într-alta a şoselei. La Moviliţa, las naţionala în dreapta şi cotesc pe un drum agale, peticit cu blană de câine mort şi cu balegi. Gropile cer birul pe pivoţi. Timpul nu se mai grăbeşte: abia scârţâie domol cu un balansoar bătut de vânt. În linia orizontului, un om îşi împinge pe câmpul ocru calul înhămat la un plug de lemn. La doar câteva sute de metri, maşini luciaose, venite parcă din viitor, spintecă aerul. Înnobilat odată cu asfalt, drumul comunal se leagănă alene prin crânguri neştiute, printre câmpuri şi sate mici, îngrămădite. Din loc în loc, căruţe care merg spre nicăieri.

Anunțuri

~ de Nicolae Leahu pe Ianuarie 20, 2014.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: