Valer Dorneanu, despre TVR, în 2004: ”Cred că ar trebui să ne gândim la ceva cu privire și la președinte și la cei de la știri”

steno2dorneanu2

„Apropos de strădania televiziunilor, începând cu televiziunea națională și a celorlalte și a presei, eu tot mă întreb de ce noi continuăm să sprijinim în diverse modalități instituții de presă cu foarte mare audiență cu facilitățile vechi, cu sponsorizări, cu reclame, iar ceea ce primim noi sînt cel mult vagi scutiri individuale. În rest, dv. președintele, partidul, guvernul s-au lăsat… Parlamentul, cred, nu mai contează, că în capul lui se sparg toate. Sîntem ținte și la televiziunea națională, și la toate ziarele pe care noi le sprijinim. Nu cred că tot trebuie să ne întrebăm retoric despre aceste lucruri și să vedem totuși ce trebuie făcut. Eu nu zic că trebuie să revedem ordonanța aceea cu facilitățile, ar fi o greșeală, dar măcar să le aducem aminte băieților ăștia din când în când de existența ei repet, mă gîndeam la un moment dat așa, în naivitatea mea, probabil cînd o începe campania electorală, toate ziarele astea pe care le ținem așa serios să existe, să aibă audiență și să prospere, poate atunci vor veni și ne vor ajuta, dar până atunci ne toacă atât de solid încît nu știu dacă ne mai revenim în campania electorală cu sprijinul lor consistent.”

Spusele au fost rostite (potrivit Evenimentului zilei din 25 noiembrie 2004) de Valer Dorneanu, cel care pe atunci era Președinte al Camerei Deputaților, membru PSD. Fragmentele din stenogramele PSD –  publicate atunci în exclusivitate de Evenimentul zilei – arătau cam cum stătea treaba cu presa în opinia liderilor social-democrați. Sau mai degrabă, cam cum ar fi vrut unii să stea de fapt presa, Justiția, relațiile externe și cam tot ce mișca în țară în fața celor care aveau pâinea și cuțitul. Statul de drept se mula doar în funcție de dorințele unora. Iar acolo unde nu se mula cum trebuie, putea fi ajutat prin diverse metode. Se apropiau alegerile, iar imaginea partidului trebuia să fie impecabilă. Dar – ca să vezi ghinion! – presa, în majoritate, era cam anti-PSD, după cum ofta unul dintre personajele dialogurilor social și mai puțin democrate. Spre exemplu, televiziunea publică nu se contorsiona suficient de slugarnic la comenzile venite pe linie de partid și de stat, iar asta genera ceva nervozitate. Iar când stăpânul ouălor fără număr devenea nervos, subalternii transpirau numai la gândul că ar putea pierde privilegiul de a i le număra. Și atunci veneau cu soluții.  ”Măcar să le aducem aminte băieților”, opina Valer Dorneanu.

Timpul a trecut și este posibil ca vedetele ”Stenogramelor” să fi învățat câte ceva din greșelile lor, iar în toți acești ani să fi uitat de practicile de atunci. Este posibil ca protagoniștii acestor dialoguri, incredibile chiar și pentru acei ani, să fi asimilat solid democrația europeană. Să fi devenit jucători fair-play, capabili să respecte regulile comunitare. Dar, oare putem fi siguri că, într-o bună zi, reflexele deprinse de-a lungul anilor în care au stat la putere nu se trezesc, ”măcar așa, ca să le aducă aminte băieților”?

Victor Ponta către Adrian Năstase: ”Vă dau raportul și acuma...”

Victor Ponta către Adrian Năstase: ”Vă dau raportul și acuma…”

Presa era și în 2004 coșmarul social-democraților

Presa era și în 2004 coșmarul social-democraților

Anunțuri

~ de Nicolae Leahu pe Iulie 13, 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: