Revista Flacăra de acum 40 de ani – când cenzura încă nu se lupta cu Sophia Loren, Alain Delon sau Steve McQueen

Flacăra din ianuarie 1972 - un look aproape occidental în mijlocul lagărului socialist

Când am descoperit numărul din ianuarie 1972 al revistei Flacăra, eram deja în plină dictatură comunistă. Flacăra anilor ’80 nu mai semăna deloc cu cea de la începutul anilor ’70; devenise cenuşie, tipărită pe o hârtie execrabilă şi interesantă doar prin scriitura unor ziarişti talentaţi în arta reportajului. Devenise Flacăra lui Adrian Păunescu, o tribună angajată „plenar” în slujba regimului şi a protocronismului de neam prost.

În schimb, Flacăra anterioară celebrelor „Teze din iulie 1971” (când Ceauşescu avea să înceapă în România o mini-revoluţie culturală după modelul maoist) era o revistă cu un aer occidental.

Trecând peste primele pagini – nelipsite din nicio publicaţie românească şi dedicate succeselor economiei socialiste – conţinutul era destul de variat, colorat, viu, fără prea multe referiri la decadenţa capitalistă, ba dimpotrivă.

Existau pagini întregi dedicate actorilor şi cântăreţilor străini, se scria despre Beatles, despre The Who, despre Rolling Stones, Alain Delon stătea, bine-mersi, lângă Dan Spătaru, Toma Caragiu, Margareta Pâslaru, Brigitte Bardot, Steve McQueen şi mulţi alţii. Cenzura încă nu începuse să ceară să se scrie doar despre ai noştri ca brazii, tovarăşii de nădejde ai partidului.

Dacă în anii ’80 pe coperta oricărei publicaţii – mai ales color! – ar fi apărut o vedetă occidentală, în loc de portretele tovarăşilor sau cel mult ale unor actori „agreaţi”, toată conducerea revistei ar fi fost demisă şi „prelucrată” în prealabil ideologic în colectiv, în primul număr al revistei Flacăra din 1972, pe coperta IV se lăfăia o ditai fotografie a Sophiei Loren cu o dedicaţie în exclusivitate a acesteia pentru cititorii români.

Câţiva ani mai târziu, un astfel de "poster" devenise de neconceput într-o publicaţie românească

Reclame

~ de Nicolae Leahu pe ianuarie 20, 2012.

Un răspuns to “Revista Flacăra de acum 40 de ani – când cenzura încă nu se lupta cu Sophia Loren, Alain Delon sau Steve McQueen”

  1. Am un număr din 1968 şi conţine un reportaj despre expoziţia de lenjerie „Triumph” din Bucureşti (şi este menţionat şi modelul britanic Twiggy !)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: