Cum se fac afacerile în Sănătate – dezvăluirile unui om din sistem

Interviul acordat de dr. Şerban Rădulescu a apărut în Evenimentul zilei din 20 iunie 2003. Pentru mărire, daţi click pe poză

Chiar dacă interviul cu pricina mi-a fost acordat de gen. dr. Şerban Rădulescu în 2003, mecanismul afacerilor din Sănătate este la fel de actual.  Ba mai mult, tehnicile de dirijare a banilor către anumite firme sunt acum mult mai rafinate, iar beneficiarii lor sunt mult mai inventivi decât erau odată. Pe de altă parte, şi sistemele de control sunt mai performante, însă există oricând pericolul ca privatizarea să ducă doar la umflarea conturilor „băieţilor deştepţi” din Sănătate. Ce spunea odată dr. Rădulescu despre un sistem care la acea dată îşi suflecase deja manşetele albe ca să ajungă la fundul borcanului cu miere poate fi acum un avertisment despre ce se poate întâmpla în cazul în care privatizarea Sănătăţii (operaţiune absolut necesară şi inevitabilă) e făcută româneşte, adică pe şest şi fără prea mult control.

Aşadar, să vedem ce spunea un om din interiorul sistemului, încă de acum nouă ani:

„Sunt unităţi (medicale – n.r.) care au ajuns <<falimentare>>, dar care sunt foarte bine dotate. Se vehiculează zvonul că vor fi privatizate, că sunt falimentare, că sunt prea scumpe, dar au dotări de ultimă oră şi au credite încă în derulare, iar unora li se mai acordă încă noi credite! Sau le <<falimentez>> şi, de fapt, ele nu sunt deloc falimentare, dar care au fost aduse în stare de colaps pentru a le putea transfera mai uşor din sistemul public în cel privat”

„Cert este că există (era vorba, repet, de anul 2003, însă nu cred că lucrurile s-au modificat prea mult – n.r.) o mafie a consumabilelor medicale, a licitaţiilor, acolo unde se fac, pentru medicamente, pentru spitale”, explica dr. Rădulescu. „Pot să vă spun că licitaţia electronică nu oferă şi garanţia că este corectă. Am semnale că o licitaţie porneşte, se desfăşoară câteva minute, un sfert de oră, apoi, brusc, din cauze tehnice, sistemul cade, se întrerupe câteva minute, iar când se reia, câştigătorul este deja anunţat”. „Există o lume a comerţului medical care nu ţine neapărat de culoarea politică: nu este a puterii, nu este a opoziţiei. Nu este o implicare a puterii în scopul puterii, ci este rezultatul acţiunilor unui cerc care încearcă să monopolizeze această activitate”. „În momentul în care se fac licitaţii se pun anumite condiţii, la prima vedere acceptabile: de bonitate, de forţă organizatorică ş.a.m.d. Dar când îi pui unui furnizor de soluţii condiţia ca, pentru a participa la licitaţia de dializă, să minimum şase autoturisme, staţii de depozitare în toată ţara, cifra de afaceri de cinci milioane de dolari, din plecare orice întreprinzător, orice dealer mai mic care vrea să se dezvolte este eliminat şi rămân să controleze piaţa unul sau doi întreprinzători care au devenit mari în ultimii 14 ani. Mi se pare (…) o portiţă deschisă concurenţei neloiale şi o canalizare către monopolizarea pieţei”.

Reclame

~ de Nicolae Leahu pe ianuarie 18, 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: