Candidatura la preşedinţie – capcana întinsă de PNL în 1992 M.S. Regele Mihai I

Majestatea Sa Regele Mihai I, candidat la preşedinţia României. Liberalii lui Radu Câmpeanu găsiseră chipurile soluţia salvatoare pentru a-l disloca pe Ion Iliescu din funcţia supremă în stat, la alegerile ce urmau să aibă loc la 27 septembrie 1992. Simbol sfânt al românilor, Regele Mihai I era astfel invitat la un troc politic meschin: renunţarea la ideea de monarhie, acceptarea sine qua non a proaspetei Constituţii republicane – întocmită de neocomuniştii lui Ion Iliescu – şi coborârea în clisa politicii dâmboviţene, toate în schimbul revenirii definitive în România. Mizând mai ales pe dorinţa M.S. Regele Mihai I de a se restabili cât mai repede în ţara natală, liberalii se bazau şi pe popularitatea acestuia în rândul românilor, dovedită şi cu ocazia vizitei făcute de familia regală în Bucureşti, în zilele de Paşte din aprilie 1992. Aşa cum era însă de aşteptat, Regele Mihai I a respins propunerea otrăvită făcută de Radu Câmpeanu. Acelaşi Câmpeanu care în 1990, conform celor scrise de P.M. Băcanu, îl considera pe Regele Mihai I „un simplu turist”.

"Surpriză la PNL. M.S. Regele Mihai I al României propus candidat la preşedinţie", titra un articol din România liberă din 21 iulie 1992

Propunerea îi luase prin surprindere chiar şi pe unii dintre liderii de atunci ai PNL. „După << bomba>> aruncată de dl.Radu Câmpeanu sâmbătă în arena politică, marţi 21 iulie la conferinţa de presă a PNL a domnit buimăceala”, nota Evenimentul zilei din 22 iulie 1992.

"Buimăceală la PNL" era titlul articolului semnat de Roxana Lungu în Evenimentul zilei

"Domnul Radu Câmpeanu a semănat furtuna şi a plecat la Craiova", titra Evenimentul zilei

Evenimentul zilei: "Liberalii au propus. Regele a refuzat. Cine pe cine a tras pe sfoară?"

„Domnii Dan Lăzărescu, Mircea Ionescu Quintus, ministrul justiţiei, care a declarat cu acest prilej că nu e regalist, (…) nu au putut servi ziariştilor nici măcar minimul de transparenţă şi claritate asupra luării unei hotărâri cum a fost aceea de a propune Regelui Mihai I candidatura la preşedinţie”, continua articolul Roxanei Lungu din Evenimentul zilei.

„Despre această propunere nu s-a discutat în prealabil cu Majestatea Sa, dar nici cu ceilalţi membri marcanţi din conducerea partidului”, dezvăluia autoarea articolului citat.

"Propunere riscantă", "O diversiune", "În '90, pentru dl.Câmpeanu, Regele era un simplu turist. Astăzi - surpriză - îl vede preşedinte", surpriză la PNL", erau titlurile de pe prima pagină a cotidianului România liberă din 21 iulie 1992

„Propunere riscantă”, „O diversiune”, „În ’90, pentru dl.Câmpeanu, Regele era un simplu turist. Astăzi – surpriză – îl vede preşedinte”, surpriză la PNL”, titra şi România liberă din 21 iulie 1992. În comunicatul Convenţiei Democratice, intitulat „O diversiune”, era condamnată iniţiativa PNL, „utilă doar celor care nu doresc schimbarea”, după cum se menţiona în finalul textului. În baza paginii, Petre Mihai Băcanu scotea la iveală câteva din afirmaţiile făcute în 1990 de acelaşi Radu Câmpeanu, cel care acum îl învita pe Regela Mihai I să candideze la preşedinţie. Astfel, potrivit lui Băcanu, în 10 aprilie 1990, liderul PNL declara agenţiei Reuters: „Regele Mihai I a fost indus în eroare dacă crede că poporul îl vrea”, afirmând totodată că „Pentru PNL, este un turist”.

"Persoana particulară Mihai I" era, în 1990, pentru Radu Câmpeanu un simplu turist

Pentru unii, doar un turist, pentru cei mulţi doar atât: Regele României

Şi presa străină comenta iniţiativa PNL de a propune unui monarh să candideze la preşedinţia unei republici. Agenţia de presă Reuters, citată de Tineretul liber (şi rebotezată de fosta „Scânteia tineretului” – „Reuter”) remarca faptul că propunerea PNL ar fi putut creşte şansele lui Ion Iliescu la alegerile ce urmau să aibă loc în toamna acelui an. De asemenea, regretatul Constantin Ticu Dumitrescu susţinea într-un interviu acordat agenţiei citate că „decizia PNL este o manevră pusă la cale în scopuri publicitare de către Câmpeanu, a cărui popularitate a scăzut de când PNL a părăsit Convenţia Democratică”.

Propunerea PNL ar fi sporit şansele lui Ion Iliescu în alegerile din 1992, nota agenţia de presă Reuters, preluată de cotidianul Tineretul liber

Aşa cum era dealtfel şi de aşteptat, aflat încă la Versoix, M.S. Regele Mihai I, a nu a dat curs invitaţiei PNL.

Într-o convorbire cu preşedintele PNŢ-CD, Corneliu Coposu, Majestatea Sa Regele Mihai I a mărturisit că a refuzat categoric propunerea liberalilor şi şi-a reafirmat dorinţa de a rămâne doar un arbitru al vieţii politice

Câteva extrase din presa vremii

Reclame

~ de Nicolae Leahu pe octombrie 26, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: