Zborul Zeppelinului în jurul lumii – „Dimineaţa” din 1929

„Călătoria aceasta a Zeppelinului va marca o dată în istoria lumei”, scria cotidianul „Dimineaţa” pe 23 august 1929. „Ea a dovedit că lumea devine tot mai mică, a dovedit că nu numai spiritul uman, dar şi operele sale practice, (sic!) şterg frontierele”. Un pasaj din text merită toată atenţia: „Duminică 18 dimineaţa, Zeppelinul a zburat deasupra oraşului siberian  Iakutsk. A urmat apoi partea cea mai romantică a călătoriei. Uriaşa navă aeriană a trecut deasupra munţilor Sianovol, cari (sunt îndrăgostit de aceste forme arhaice ale limbii române!) s’au dovedit a fi mult mai înalţi decât înregistrează hărţile, au zburat deasupra rarelor cătune populate din cari oamenii fugeau de teama grozavei şi nemai pomenitei păsări.”

Dar, ca şi în prezent când în cala navelor sau în trenul de aterizare pătrund intruşi, „cu toate precauţiunile extrem de severe luate de poliţia japoneză, un tânăr pasager clandestin a isbutit să se introducă în compartimentul de bagaje al dirijabilului. Echipajul l-a descoperit însă, aproape asfixiat, şi, după ce i s’au dat îngrijiri medicale, a fost predat autorităţilor.”

Harta care ilustrează drumul parcurs de dirijabil conţine denumirile în limba engleză ale oraşelor şi zonelor (Warschaw, Moskau, Peking etc).

Pe 26 octombrie 1929, „Realitatea ilustrată” a publicat mai multe imagini care ilustrau survolul dirijabilului Graf Zeppelin deasupra Bucureştilor (peste Ministerul de Externe, deasupra Universităţii) şi peste staţiunea Sinaia. De asemenea, singura femeie de la bordul Zeppelinului, Lady Grace Drummond-Hay (jurnalista care a călătorit cu dirijabilul în această temerară încercare), i-a cerut comandantului să ancoreze la aeroportul Băneasa, pentru a-şi putea procura câteva modele de ciorapi „Monica” de la marile magazine „Solavici”, de pe str. Lipscani, nr.37. Însă, doctorul Hugo Eckener, comandantul Zeppelinului (fost comandant de zeppeline în timpul primului Război Mondial), s-a opus cererii.

Reclame

~ de Nicolae Leahu pe septembrie 15, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: