Dinu Patriciu, opoziţia extremistă şi Memorandumul cu FMI

„Memorandumul cu FMI trebuie discutat în profunzime şi aprobat în Parlament în totalitatea lui”. „Memorandumul constituie un program de austeritate care va aduce sărăcie lucie în ţară dacă nu va fi însoţit de un program extrem de coerent al unei reforme rapide”.

Sunt spusele lui Dinu Patriciu, tânăr lup liberal în februarie 1994, culese dintr-un interviu realizat de Raluca Stroe-Brumariu şi publicat de Revista 22.

Era perioada scindărilor, a aripilor şi aripioarelor politice, când fiecare grupare încerca să se plaseze pe grila de start a democratizării reale a României. Frontul Salvării Naţionale (FSN) se delimitase în martie 1992 de Frontul Democrat al Salvării Naţionale (FDSN) – devenit ulterior, în iulie 1993, Partidul Democraţiei Sociale din România (PDSR), condus de Ion Iliescu. La alegerile din 1992 însă Convenţia Democratică din România obţinuse 24% din voturi, iar FDSN, 35%, astfel că până la alegerile din 1996, Nicolae Văcăroiu avea să guverneze cu un guvern „roşu” format din PUNR, PRM şi PSM. În februarie 1994, CDR deţinea 33% din locuri în Parlament, iar PDSR 34%.
În toată această fierbere politică ce pregătea România pentru cedarea puterii către o formaţiune reformistă, PNL- Aripa Tânără (redenumit, în 1993, PNL ’93) căuta o altă unitatea liberală, în afara PNL, încercând să coaguleze în jurul său „cioburile” rezultate în urma numeroaselor sciziuni.

Din start, vedem că, după 16 ani, nu e nimic nou sub soare: „La ora actuală, aceasta este singura modalitate de ieşire din criză”, spunea D.P.. „Din criza de voinţă politică a cărei consecinţă este criza economică”.

Despre Ion Iliescu, D.P. zicea cam aşa: „E posibil ca dl.preşedinte să aibă dorinţa de schimbare, dar să nu înţeleagă ce înseamnă schimbarea. Dl Iliescu a învăţat toată viaţa să urască ideea construirii unei economii libere, deschise, necentralizate.”

Despre Radu Câmpeanu: „Câmpeanu a fost emblema acestui partid pe care însă l-a condus prost”.

Situaţia politică a formaţiunilor liberale la acel moment era descrisă, de cel ce avea să devină „mogul”, astfel: ” În unificări cu resturi (…) suntem din păcate în momentul de faţă specialişti”.

Finalul este tonic, cu un Dinu Patriciu care părea să ştie mai multe despre ceea ce avea să urmeze, din siguranţa cu care declara: „Suntem consideraţi extremişti pentru că, în acest moment, noi avem poziţia cea mai radicală în Opoziţie”.

Anunțuri

~ de Nicolae Leahu pe Septembrie 14, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: